Blogging as my job? | Future plans

10:33 PM

Nikada nisam mislila da će doći neka velika promena u mom životu kada napunim 18 godina. Mislila sam da život ostaje potpuno isti, ali se iz dana u dan uveravam da nije. Osim što dobijate brojne 'privilegije' kao što je pravo na vožnju, odlazak u bilo koji lokal, dobijate pravo da radite šta god poželite jer ste vi isključivo odgovorni za sebe. Odgovornost je to što zapravo donosi promene u životu nakon čuvene 18-e godine. Od vaše 18-e pa nadalje, donosićete najvažnije životne odluke i isključivo ćete vi biti odgovorni za iste. Nema više roditelja da vas brane, nema više opravdanja.


Prva od velikih važnih odluka jeste - šta vi zapravo želite da budete u životu? Čime želite da se bavite? Izbor vaše budućnosti, izbor fakulteta. Važnost ove odluke sam shavtila tek kada sam i sama morala da je donesem. Već nekoliko puta napominjem da sam poslednja godina gimnazije i potrebno je da odlučim najdalje do kraja ove godine šta želim da upišem kako bih započela sa pripremama. Mislim da omladina u poslednje vreme zapravo ne zna šta želi da bude u životu i šta uopšte voli da radi. Hvatamo se za iste fakultete i gledamo samo da li ćemo moći kasnije živeti od toga. Ja, sa druge strane, uopšte ne gledam da li ću ja moći od tog budućeg posla živeti i ne gledam da upišem nešto gde je dobra plata. Mislim da je najvažnije da upišete ono što volite jer ćete onda sigurno uspeti. I pored toga, ja nisam znala uopšte šta želim. Donekle me ništa nije zanimalo, odnosno, tako sam ja mislila.

Jedan dan sam napisala spisak stvari koje volim da radim. Kada sam to napisala, bukvalno je sve bilo povezano sa blogom. Blog je veoma uticao na mene i donekle me usmerio, ali nikako ne mogu da se oslonim samo na to, jer je budućnost društvenih mreža i svega što se pojavi na internetu veoma neizvesna. Stoga sam gledala da upišem nešto što mi može pomoći da usavršim moj blog ali i da, ako ikada prestanem sa ovim, mogu sasvim normalno da radim. Mislim da sam nekada spomenula da mi je velika želja budem arhitekta. To i dalje stoji, ali nekako me sada više privlače tehnološke stvari. Na časovima informatike sam primetila da mi je veoma dobro išlo pravljenje web stranica kao i dizajniranje istih. Kada sam napravila blog, izučavala sam pomalo HTML kodove i kada smo počeli u školi da radimo isto, već sam sve znala i uživala dok sam pisala te kodove i pokušavala da shvatim kako da što bolje uredim moju stranicu. Naravno, mi smo to sve radili na nekom osnovnom nivou, ali mene je zanimalo mnogo više. Mislim da mi je to bio dovoljan znak da je to ono što treba da radim.

Odlučila sam se za grafičko inženjerstvo i dizajn. U sklopu ovog smera postoji i web dizajn za koji ću se sigurno opredeliti. Ovaj smer uključuje još mnoge stvari koje kasnije možete pofesionalno raditi, a jedna je i pravljenje logo-a što je još jedna stavka u nizu koja bi poboljšala moj blog. Da se razumemo, ne želim ja da upišem ovo samo da bi usavršila blog koji bi mi bio primaran. Mene je vođenje bloga usmerilo da shvatim u čemu sam ja zapravo dobra i šta me interesuje. Presrećna sam svojom odlukom, još je ostalo da se dobro pripremim za prijemni i da započnem potpuno novu stranicu u životu.

Planiram da i dalje nastavim moj blog ali kao hobi i ovo će mi pomoći u usavršavanju istog. Ako me ipak nešto spreči u tome, mogu drugima pomagati. Samo želim da vam kažem koliko sam zahvalna pre svega sebi što sam se opredelila za ovaj put i otvorila moj blog pre 2 godine, otkrila da je ovo nešto u čemu uživam i shvatila šta želim da radim u budućnosti. Tačno znam kada nešto započnem i to mi ne ide od ruke, jednostavno osećam da mi ne ide i da treba da odustanem. A sa blogom je to potpuno drugačije. Ne postavljam često postove ali nikada me to nije navelo da zauvek prestanem sa ovim.


Nadam se da ste i vi svesni koliko vas je blog promenio. Ako ovo zaista volite, onda ste kao i ja shvatili šta je ono što vas čini srećnima i da ćete svakako raditi nešto što je povezano sa ovim (ako je ovo vaša najveća ljubav).

Koji su vaš planovi za budućnost? Želite li raditi nešto što ima veze sa blogom?

xx Maria ♥

 • Share:

You Might Also Like

10 comments

 1. Such a lovely post. Blogging can be so rewarding so it is definitely an intriguing idea to be able to do it full time.
  the-creationofbeauty.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. I ja sam posljednja godina gimnazije i još nisam sigurna šta želim. Znam da ću upisati fakultet, ali još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći koji. Mislim da je web dizajn mnogo zanimljiv, a i posao koji će se u budućnosti graditi i kod nas :D Naravno, kao i ti i ja razmišljam blog ostaviti kao hobi

  Delilah's Stories | Filmtastično

  ReplyDelete
 3. Odličan post! Drago mi je da si se pronašla u blogu i bloganju, i želim ti svu sreću na fakultetu <3

  Eating disorder diary vol. 2 - hospital adventure: moonstears

  ReplyDelete
 4. lepe fotke, ja nisam sigurna da znam odg na tvoje pitanje ali radim ono sto volim i zelim da tako i ostane :)
  on my blog: top 5 blogs with a good design
  https://highheelpoodl.blogspot.rs

  ReplyDelete
 5. Drago mi je sto te je na neki nacin blog usmerio i sto si shvatila sta zelis :) Zapratila sam te nadam se da ces i ti moj blog :)
  https://sweet16blackpoetry.blogspot.rs/

  ReplyDelete
 6. sve te razumem ja sam zavrsila graf dizajn i bavim se time frilens a blogom i yt se bavim sa stascu :)
  https://highheelpoodl.blogspot.rs/

  ReplyDelete
 7. Draga moja. Bila sam prije 3 godine u istoj poziciji kao ti. Tada sam tek počela sa blogom i nije toliko uticao na mene, da sam na kraju završila na fakultetu germanistike. Volim njemački jezik i ide mi super i usrećuje me, ali mi je žao što zapuštam tako blog i opet dosta stvari ne razumijem u vezi njega i ne mogu ga poboljšati. Tvoja odluka je odlična. Mnogo si zrela za svoje godine i nemoj da ti neko ili nešto sputava da ostvariš svoj cilj. Ovo je tek prva odluka i ajmo reći neko traganje koje si imala u svojim prvim godinama punoljetstva. Slijede još teže odluke. Ja sam se izgubila kako sam upisala fakultet i trebalo mi je 2 godine da dobijem natrag svoj žar i ljubav prema blogu i umjetnosti. Ako te zanima, pročitaj moj zadnji post ''Never give up''. Tu sam takođe kao ti napisala ovako tekst, kako bih još više razbistrila svoje misli i odluke. Nikad ne odustaj od onoga što voliš!

  Mnogo lijepih pozdrava ti šaljem <3

  http://makeyourperfectstyle.blogspot.ba/

  ReplyDelete
 8. Nice post dear :) thank you for following me,
  I have started following you as well :)

  kisses!
  http://lalabetterdayz.blogspot.co.uk/

  ReplyDelete
 9. Mnogo mi se dopada ovaj post, Maria!
  Ja završavam osnovnu školu, upisujem gimnaziju. Često razmišljam o fakultetu, budućnosti...
  Blog me je dosta promijenio i, isto kao i kod tebe, to je nešto što prosto obožavam da radim.
  Nadam se da ćeš postati uspješna u svom budućem poslu!

  Alexanic

  ReplyDelete